W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Spadek liczebności populacji podróżniczka Luscinia svecica w rezerwacie Jezioro Karaś

Autorzy

Rok publikacji

2017

Opublikowano w

Ornis Polonica

Rocznik: 2017 | Tom: 58

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

polski

Słowa kluczowe
PL
EN
Streszczenie

PL W pracy przedstawiono wyniki przeprowadzonych w 2015 r. badań mających na celu ocenę liczebności podróżniczka Luscinia svecica w rezerwacie Jezioro Karaś – do niedawna jednej z kluczowych ostoi gatunku w Polsce. W początku lat 90. ubiegłego wieku liczebność oszacowano tutaj na 120 par, a w połowie tej dekady na 75–90 par. W maju i czerwcu 2015 r. wykonano łącznie trzy liczenia śpiewających samców, obejmujące większość (maj) lub całość (czerwiec) dogodnych siedlisk. Stwierdzono, że w wyniku przesuszenia i sukcesji roślinności, siedliska na przeważającym obszarze lądowej części rezerwatu są obecnie nieodpowiednie dla gatunku. Pomijając prawdopodobnie przypadkowe stwierdzenie pojedynczego samca w części lądowej, podróżniczki obserwowano wyłącznie w wąskiej strefie szuwarów z kępami wierzb Salix spp., oddzielającej lustro wody od olsów otaczających jezioro. Podczas liczenia w maju stwierdzono 9, a w czerwcu – 7 samców. Optymistyczna ocena liczebności gatunku w rezerwacie w 2015 roku, po uwzględnieniu niepełnej wykrywalności wynosi 10 (95% przedziały ufności: 7–30) samców, co oznacza drastyczny spadek liczebności w ciągu dwudziestu lat.

EN The paper presents results of a recent estimate of the Bluethroat population in the Jezioro Karaś nature reserve (N Poland), formerly one of the most important breeding areas of the species in Poland. The population size in the reserve was estimated at 120 pairs in the early 1990s, and at 75–90 pairs in mid 1990s. In 2015 three surveys were performed in May–June, covering most (May) or the whole (June) area containing habitats suitable for the species. Most of the reserve area comprises habitats currently inadequate for Bluethroat due to drainage and ongoing plant succession. Except for a single male, all Bluethroats occupied a narrow belt of willow Salix spp. rushes between the lake water table and alder carrs surrounding the lake. Only 9 and 7 males were recorded during the surveys in May and June, respectively. After correcting for an imperfect detection, the population size has been optimistically estimated at 10 males (95% confidence intervals: 7–30), indicating the drastic decline since the 1990s.

Strony (od-do)

26 - 34

DOI ---
URL

http://www.ornis-polonica.pl/_pdf/OP_2017_1_26-34.pdf

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

8

Punktacja Ministerstwa / czasopismo w ewaluacji 2017-2021

8