W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Występowanie gęsi krótkodziobej Anser brachyrhynchus na Pomorzu

Autorzy

[ 1 ] Pracownia Badań Ornitologicznych, Muzeum i Instytut Zoologii PAN | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[7.5] Nauki biologiczne

Rok publikacji

2018

Opublikowano w

Ornis Polonica

Rocznik: 2018 | Tom: 59

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

polski

Streszczenie

PL W latach 1931–2016 na Pomorzu odnotowano łącznie 224 stwierdzenia 466 osobników gęsi krótkodziobej Anser brachyrhynchus. W latach 1930. stwierdzono zaledwie dwukrotnie pojedyncze ptaki w rejonie Zatoki Gdańskiej. W latach 1975–2003 odnotowana była 9 razy (13 os.). W okresie późniejszym stwierdzono silny trend wzrostowy – od 10 os. w roku 2004 do 61–68 osobników w latach 2013–2015. Gatunek spotykany był od września do maja. Najwięcej ptaków odnotowano wiosną (41,8%) i zimą (41,2%). W okresie październik–styczeń liczba ptaków fluktuowała, od połowy lutego wzrastała i osiągała szczyt w pierwszej dekadzie marca, potem następował spadek liczebności; w maju widziana tylko 6 razy. Gęsi krótkodziobe stwierdzono w 105 miejscach. W części zachodniej Pomorza dokonano 78,1% stwierdzeń, w części wschodniej – 20,5% i wyjątkowo obserwowano ją w części środkowej – 1,3%. Ptaki obserwowano pojedynczo (54,6% obserwacji) lub w grupkach od 2 do 29 os. (45,4%), głównie w stadach innych gęsi: białoczelnej Anser albifrons i zbożowej A. fabalis sensu lato. Do roku 2009 stadka liczące ponad 3 os. skupiały 22,5% wszystkich ptaków stwierdzonych w tym okresie, natomiast w latach 2010–2016 już 40,2%. Największe stado 29 os. stwierdzono 11.01.2015 koło Osłonina w pobliżu Zatoki Gdańskiej. Wzrost liczebności gatunku na Pomorzu jest efektem wzrostu populacji lęgowej oraz liczniejszego zalatywania na wschód od stałych miejsc koncentracji w okresie pozalęgowym, jak również jest to efekt wyższej jego wykrywalności.

EN In 1931–2016 a total of 224 records of 466 individuals of the Pink-footed Goose Anser brachyrhynchus were made in Pomerania (N Poland). Only two birds were observed in the first half of the 20th century: in 1931 and 1937 near the Gulf of Gdańsk. In 1975–2003 a total of 13 individuals were recorded nine times. During subsequent years the numbers steadily increased, from 10 birds observed in 2004 to 68, 61 and 64 birds in 2013, 2014 and 2015 respectively. Pink-footed Geese were observed from September to May. The species was most frequently noted in spring (41.8%) and winter (41.2%). Between October and December numbers fluctuated, and from mid-February increased to reach a peak in the first decade of March. Afterwards the numbers declined, and in May the birds were observed only 6 times. Pink-footed Geese were recorded in 105 places, mostly (78.1%) in the western part of Pomerania (eastern part – 20.5%, central part – 1.3%). Observations included single birds (54.6%) or flocks of 2 to 29 individuals (45.4%) mainly mixed with Bean and Greater White-fronted Geese. Before 2009 only 22.5% of all identified birds were found in flocks of more than 3 birds, while in 2010–2016 this proportion reached 40.2%. The largest flock of 29 birds was recorded on 11 January 2015 at Osłonino near the Gulf of Gdańsk. The increase in the numbers of detected Pink-footed Geese in Pomerania is a result of breeding population growth, higher numbers of visitors during the non-breeding season, as well as increased study effort in Pomerania.

Strony (od-do)

211 - 222

URL

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwipqu314L7uAhVHr4sKHf1ADBYQFjABegQIDBAC&url=http%3A%2F%2Fwww.ornis-polonica.pl%2F_pdf%2FOP59_3_211-221.pdf&usg=AOvVaw10bk3VY1F56WHDswJgz_FJ

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

8

Punktacja Ministerstwa / czasopismo w ewaluacji 2017-2021

8